Mijn hobby's

Mijn hobby's

vrijdag 17 april 2009


Ding 23, Evalueren
Het laatste ding!

"Tijd is een slechte raadgever" en "Haastige spoed is zelden goed".

Dat is wat me parten heeft gespeeld tijdens deze cursus. Je gaat er een uurtje voor zitten, maar het wordt al snel meer.
Wat hebben we veel gezien en gedaan. In het begin had ik geen pen en papier bij de hand met gevolg dat ik niet meer wist waar en wat ik had gezien/gelezen, en hoe het allemaal moest. Maar met tips en behulp van collega's kom je er altijd uit. Netvibes, RSS, Delicious, Flickr, LibraryThing, Youtupe enz. enz.
Voor de bilbiotheek zijn er talloze mogelijkheden, en ik laat het graag aan de deskundigen over om te bepalen wat wel en niet geschikt is.
Alles is niet blijven hangen, maar ik weet nu waar het over gaat, en zal er vast nog het een en ander mee doen.
Ding 22 Bibliotheek 2.0 en de toekomst van bibliotheken

Lid geworden van Bibliotheek 2.0. Wat een verrassing! De "stenen vloer" op de foto's viel me het eerst op. Dat kwam me bekend voor. Leuk, foto's van de bieb van St.Anne. En dan ben je toch een beetje trots. Het ziet er vrolijk en gezellig uit!Heb natuurlijk nog meer bekeken b.v. video over "makkelijk lezen plein". Dat sprak me erg aan. Misschien iets voor St.Anne?
Toen de opdracht: Engelse teksten doorspitten. Gelukkig stuitte ik op een 23dingen collega die een samenvatting had gemaakt en mensen aanspoorde om gebruik van haar inspanningen te maken.De lijst met mensen die haar daarvoor bedankten was lang! Ook ik heb daar dankbaar gebruik van gemaakt.


Michael Stephens – Into a new World of librianship
• de bibliotheek is van de gebruikers, de bibliotheek is altijd bereikbaar, de bibliothecaris slecht barrières, de bibliotheek is transparant
• de biliothecaris maakt gebruik van Web 2.0 tools: Instant Messaging, weblogs, wiki’s, is zichtbaar op populaire sociale netwerken en ontwerpt mooie aquabrowsers
• nieuwe technologie alleen om diensten aan gebruikers te verbeteren, geen fauwekul toevoegen aan bibliotheeksites
• nieuwe technologie, tools meteen uitproberen, geen ellenlange trajecten
• bibliothecaris moet een trendspotter zijn
• bibliothecaris moet de veranderingen volgen in hoe de gebruiker informatie tot zich neemt, verwerkt en produceert, en in dat proces een rol blijven spelen

Het imago en de tijd van "geitenwollensokken bibliothecaresse"is voorgoed voorbij.
Het wordt flitsend, snel, en aan de behoefte aangepast?!
Ja, Siet bijna tijd voor een feestje, en daar houden wij wel van.

donderdag 16 april 2009

Ding 21: Aquabrowser My Discoveries en andere sociale bibliotheekcatalogi

Eerst Worldcat bekeken. Het is een mooie website en erg uitgebreid. Je kunt er zelf lijsten samenstellen van boeken, video's en andere artikelen. Waarderingen en recensies toevoegen.
De Openbare Bibliotheek Amsterdam heeft een erg mooie website. Er staat duidelijk aangegeven welke bronnen door de Aquabrowser wordt doorzocht. Erg handig zijn de veelgestelde vragen met het antwoord en de wegwijzer met b.v. Poducten en diensten, bezorgservice, agenda en acties etc. Het ziet er fris en overzichtelijk uit. Je kunt er ook een Engelse versie aanklikken.

maandag 13 april 2009

Ding 20: Muziek on line.

Nostalgie, jeugd, blues, vriendjes, het komt allemaal terug als je de muziek van die tijd beluisterd. Fats Domino, Stevie Wonder, Gladys Knight & the Pips. Geld om muziek te kopen had ik niet, maar gelukkig wel radio.
Maar ook Nederlandse artiesten maken de mooiste nummers; Marco Borsato, Paul de Leeuw.
Prachtig Last.fm. Het heeft mij menige uurtjes luistergenot opgeleverd. Voor de bilbiotheek kan ik geen toepassing bedenken.