dinsdag 9 juni 2009
vrijdag 17 april 2009
Het laatste ding!
"Tijd is een slechte raadgever" en "Haastige spoed is zelden goed".
Dat is wat me parten heeft gespeeld tijdens deze cursus. Je gaat er een uurtje voor zitten, maar het wordt al snel meer.
Wat hebben we veel gezien en gedaan. In het begin had ik geen pen en papier bij de hand met gevolg dat ik niet meer wist waar en wat ik had gezien/gelezen, en hoe het allemaal moest. Maar met tips en behulp van collega's kom je er altijd uit. Netvibes, RSS, Delicious, Flickr, LibraryThing, Youtupe enz. enz.
Lid geworden van Bibliotheek 2.0. Wat een verrassing! De "stenen vloer" op de foto's viel me het eerst op. Dat kwam me bekend voor. Leuk, foto's van de bieb van St.Anne. En dan ben je toch een beetje trots. Het ziet er vrolijk en gezellig uit!Heb natuurlijk nog meer bekeken b.v. video over "makkelijk lezen plein". Dat sprak me erg aan. Misschien iets voor St.Anne?
Toen de opdracht: Engelse teksten doorspitten. Gelukkig stuitte ik op een 23dingen collega die een samenvatting had gemaakt en mensen aanspoorde om gebruik van haar inspanningen te maken.De lijst met mensen die haar daarvoor bedankten was lang! Ook ik heb daar dankbaar gebruik van gemaakt.
Michael Stephens – Into a new World of librianship
• de bibliotheek is van de gebruikers, de bibliotheek is altijd bereikbaar, de bibliothecaris slecht barrières, de bibliotheek is transparant
• de biliothecaris maakt gebruik van Web 2.0 tools: Instant Messaging, weblogs, wiki’s, is zichtbaar op populaire sociale netwerken en ontwerpt mooie aquabrowsers
• nieuwe technologie alleen om diensten aan gebruikers te verbeteren, geen fauwekul toevoegen aan bibliotheeksites
• nieuwe technologie, tools meteen uitproberen, geen ellenlange trajecten
• bibliothecaris moet een trendspotter zijn
• bibliothecaris moet de veranderingen volgen in hoe de gebruiker informatie tot zich neemt, verwerkt en produceert, en in dat proces een rol blijven spelen
Het imago en de tijd van "geitenwollensokken bibliothecaresse"is voorgoed voorbij.
Het wordt flitsend, snel, en aan de behoefte aangepast?!
donderdag 16 april 2009
Eerst Worldcat bekeken. Het is een mooie website en erg uitgebreid. Je kunt er zelf lijsten samenstellen van boeken, video's en andere artikelen. Waarderingen en recensies toevoegen.
De Openbare Bibliotheek Amsterdam heeft een erg mooie website. Er staat duidelijk aangegeven welke bronnen door de Aquabrowser wordt doorzocht. Erg handig zijn de veelgestelde vragen met het antwoord en de wegwijzer met b.v. Poducten en diensten, bezorgservice, agenda en acties etc. Het ziet er fris en overzichtelijk uit. Je kunt er ook een Engelse versie aanklikken.
maandag 13 april 2009
Nostalgie, jeugd, blues, vriendjes, het komt allemaal terug als je de muziek van die tijd beluisterd. Fats Domino, Stevie Wonder, Gladys Knight & the Pips. Geld om muziek te kopen had ik niet, maar gelukkig wel radio.
Maar ook Nederlandse artiesten maken de mooiste nummers; Marco Borsato, Paul de Leeuw.
Prachtig Last.fm. Het heeft mij menige uurtjes luistergenot opgeleverd. Voor de bilbiotheek kan ik geen toepassing bedenken.
maandag 6 april 2009
Ik heb een paar sites bekeken en was bij de meeste snel uitgekeken. Hyves is voor zover ik het heb gezien voornamelijk voor jongelui.
Facebook: Ik stuitte op een "gesprek" van oudere mannen, over hoe vrouwen nylons met een naad moeten dragen !!!. Deze manier van sociale netwerken is niks voor mij.
Toen kwam ik bij Dizzie.nl. Dat was wel leuk. Veel informatie over de nieuwste boeken, recensies, en intervieuws. Verkoop van tweedehands boeken.
Ook nog een boek gevonden dat ik nog graag wil lezen: Vanuit de verte.
dinsdag 31 maart 2009
Ding 18: Catalogiseer je boekenkast.
Ik heb via 23 dingen wat boeken toegevoegd. Thuis heb ik voornamelijk informatieve boeken over de meest uiteenlopende onderwerpen. Mijn interesse is erg breed. Ik weet graag overal iets van. Daarbij heb ik veel verschillende hobby's en wil ook graag van alles doen, leren en maken. Ik probeer dan ook veel dingen uit.
Ook uit romans leer ik ook graag iets. Ik lees graag waargebeurde verhalen, en historische romans die mij in een ander land, een andere tijdssone, cultuur en sfeer brengen. Ik kan mijzelf daar helemaal in verliezen.
Ik koop zelden boeken, want ja alles is in de bieb te krijgen of aan te vragen.
Een paar toppers; De aardkinderen van Jean M.Auel, De Vliegeraar, Duizend Schitterende zonnen van Khaled Hosseini, Sneeuwklokjes op de steppe, de Wilde Orchidee van Kate Furnivall, Vergelegen van L.Lokko.
Ik heb zoveel sites bekeken, dat ik achteraf niet meer wist wat ik allemaal gezien had. Mijn keuze viel op Web 2.0 awards. Heel veel aanbod: mode, haarstyling, gezondheid, nieuws management, stamboom maken enz. enz. Zelf en boek maken?: ga naar Lulu.
Last.fm is fantastisch, geluisterd naar Elvis, Beatles, Bruce Springsteen, Phil Collins, Tina Turner, heerlijk.
Toen klikte ik Pandora aan. Zoek op je favoriete artiest en je krijgt een biografie te zien. Klik je verder op de gemaakte albums dan wordt daar veel informatie over gegeven, met ook weer een stukje geschiedenis. Ook krijg je verwijzingen, luisteradvies, naar andere artiesten met dezelde soort muziek.
Prachtig, en plotseling was het over. Ik kreeg een berichtje van Pandora:
Dear Pandora Visitor,
We are deeply, deeply sorry to say that due to licensing constraints, we can no longer allow access to Pandora for listeners located outside of the U.S. We will continue to work diligently to realize the vision of a truly global Pandora, but for the time being we are required to restrict its use. We are very sad to have to do this, but there is no other alternative. We believe that you are in Netherlands (your IP address appears to be 86.88.157.124).
Zo snel ben je dus te traceren, terwijl jezelf denkt dat je incognito bent.
vrijdag 27 maart 2009
Ding 16, YouTube,
Ik heb heel wat filmpjes gezien: grappig, flauw, muziek, knullig enz.enz.op YouTube. Leuk om te doen, de avond is zo om. Daar vond ik ook dit filmpje van een 6 jarig meisje dat zingt als een engeltje, zo puur. Alleen kreeg ik het eerst niet voorelkaar het op mijn blog te krijgen. Maar, zie daar, gelukt. Speel het eens af, je zult verbaasd zijn.
maandag 23 maart 2009
Ding 15,
Podcasts: radio waar en wanneer je maar wilt.
Ik heb verschillende links bekeken en beluisterd. Er ging alweer een wereld voor mij open. Ik luister graag naar populaire muziek. Via radiocast.nl kun je radioboeken beluisteren. Verhalen van Nederlandse enVlaamse auteurs, niet in boeken te lezen, maar wel beluisteren. Verder heb ik favoriete RSS-feeds toegevoegd aan Netvibes. Bibliotheek Waterweg heeft een mooie site, en bieden abonnementen aan van podcasts en RSS-feeds. De bilbiotheek kan dit gebruiken bij b.v. activiteiten en luisterboeken.
dinsdag 17 maart 2009
Ding 14,
Chatten, blabla of uhhuh.
Mijn zoon studeert en chat, pling, of chat en studeert, pling? Ik snap niet hoe hij dat tegelijkertijd kan doen. Blijft er iets zinnigs hangen? Volgens mij wordt er veel onzin heen en weer gestuurd. Ik heb de mensen liever aan de telefoon. Dat gaat veel vlugger en is directer. Ik heb een paar uitnodigingen gehad om te chatten, maar , en dat is onze generatie denk ik, er was niemand. Wij hangen niet nodeloos en voortdurend achter de computer.
Later nog maar eens proberen.
Ik heb en document met belangrijke telefoonnummers in Google documenten gezet, en mijn collega's uitgenodigd de lijst aan te vullen. Het zijn telefoonnummers, adressen, en mail adressen van dienstdoende artsen, beheerders van het MFC, technische bedrijven enz. Het heeft dus direct met ons werk en de bieb te maken. Als de lijst goed aangevuld en bij veranderingen aangepast, hoef je bij calamiteiten eigenlijk nooit meer om een nummer te zoeken. Het wordt dus al toegepast in onze bieb.
maandag 2 maart 2009
Een paar dagen terug de informatie over Wiki's doorgeworsteld. Je moet dan meteen daar iets over schrijven, wat ik niet heb gedaan. Het resultaat: ja nog maar eens rondkijken. Al die Engelstalige tekst vindt ik toch wel erg veel tijd nemen, en erg veel geduld daarvoor heb ik ook niet. En de toepassing voor de bieb?. De zoveelste. Het zal allemaal wel heel handig zijn, maar als het zo door gaat moet je als de cursus afgelopen is, weer een cursus doen om licht in de duisternis te krijgen voor de bieb. Je ziet door de bomen het bos niet meer. Ik laat het hierbij en ga spelen in de zandbak.
dinsdag 24 februari 2009
Vandaag werkelijk iets met Delicious gedaan, nadat ik een paar keer wat argwanend alles had bekeken. Het leek mij in eerste instantie niet erg interessant. Nu heb ik een aantal bookmarks op 23 dingen gezet, en een eigen account aangemaakt. Het adres is http://delicious.com/corndolly. De naam Oranje was al in gebruik. Ik heb er een lijstje met handige/informatieve internetsites, die we tijdens het volgen van de module hebben gekregen, op gezet. Een netwerkje zie ik nu wel zitten.
Voor de bibliotheek is het vooral handig voor de vraagbeantwoording.
vrijdag 13 februari 2009
23 dingen: Interesse; tijd; geduld; rust
Interesse: heb ik wel
Tijd: wie heeft dat tegenwoordig?
Geduld: alles goed doorlezen zodat je niks mist
Rust: heeft weer te maken met tijd en toch wil ik weten hoe het zit en wat er nog komt>interesse
En zo is de cirkel rond. Dat maakt dat ik doorga met 23 dingen.
Blogs, RSS feeds, Flickr: Termen die ik voorheen niet kende, maar ik weet nu waar het over gaat.
Van RSS feeds hebben veel mensen in mijn omgeving nog nooit gehoord, weblogs wel, maar Flickr is ook nog niet algemeen bekend. Misschien ga ik me er in de toekomst wat meer in verdiepen (als ik tijd heb). Toepassingen voor in de bibliotheek zijn al door bloggers aangeleverd, en ik kan daar niks aan toe voegen. Ik ben niet zo'n internetfreak, maar leer wel veel van deze cursus, dus maar op naar het volgende ding.
dinsdag 3 februari 2009
maandag 2 februari 2009
zondag 1 februari 2009
Prachtige foto's staan erop. Ik zet zelf geen foto's op Flickr, zo'n goede fotograaf ben ik ook weer niet.
Trading Card Maker is erg leuk. Je kunt een kaart maken met je eigen tekst enz. Ook het programma om foto's te bewerken is leuk maar ik gebruik Picasa.
Google Maps: plaats intikken en je krijgt alle beschikbare foto's te zien, en ga zo maar door.
Over de toepassingen voor de bilbiotheek heeft Makkermermiek al veel geschreven.
Nog meer mogelijkheden? Daar moet ik over nadenken.
zaterdag 31 januari 2009
dinsdag 27 januari 2009
maandag 26 januari 2009
vrijdag 23 januari 2009
donderdag 15 januari 2009
starten
Nu maar verder met de cursus. Het is onderzoeken en spelen zegt men. Dus ik ga ervoor.